Saturday, December 18, 2010

Teknologi pendididkan di dalam pengajaran dan pembelajaran.


Upin & Ipin ialah tajuk bagi sebuah siri animasi tayangan singkat yang dihasilkan oleh syarikat animasi Les' Copaque di Malaysia, dan juga nama bagi dua watak utama siri ini. Upin & Ipin merupakan keluaran sampingan bagi filem Geng: Pengembaraan Bermula yang juga menampilkan watak utama siri animasi tersebut.

Mula-mulanya, Upin & Ipin disiarkan sempena bulan Ramadan pada tahun 2007 Masihi di TV9 (Malaysia), dengan tujuan mendidik anak-anak agar menghayati erti bulan mulia, kini menjangkaui empat musim dan tidak terhad pada televisyen, bahkan juga dalam bentuk DVD dan penstriman video melalui Internet. Upin & Ipin juga berjaya dipasarkan di luar negara, khususnya negara jiran Indonesia.

Selepas filem Geng, watak Upin & Ipin bakal membintangi sebuah lagi filem cetera berjudul Laksamana Upin & Ipin yang dijangka keluar pada tahun 2012.


seperti yang kita ketahui. upin & ipin adalah animasi tempatan yang menjadi ikon kepada kanak-kanak di Malaysia. dengan adanya ikon upin & ipin ini dapat menarik minat kanak-kanak untuk belajar dengan lebih realistik dan mudah difahami serta menarik minat mereka. unsur-unsur pengajaran yang dapat diterapkan dan di aplikasikan dalam kehidupan kanak-kanak. ini secara tidak langsung dapat memberi impak kepada pembelajaran kanak-kanak. bukan sahaja kanak-kanak belajar berkomunikasi malahan unsur-unsur nilai murni diterapkan seperti, menghormati orang tua, masyarakat, rakan-rakan yang walaupun berlainan bangsa dan budaya. secaa tidak langsung memperlihatkan kita bahawa teknologi pengajaran dan pembelajaran berkembang dengan arus teknologi. syabas Les' Copaque!!!

No comments:

Post a Comment